آب،آباداني

آب،آباداني (( وَ جَعَلنا مِن الماءَ كُلُّ شَي ء حَيّ و ما زندگاني هر چيزي را از آب قرار داديم (سوره انبياء آيه 30) .))

  راهکارهایی نظیر سامان‌دهی کارخانجات و بیمارستان‌ها و ... و مهندسی فاضلاب شهری و سیستم آبیاری و کشاورزی و ... از راهکارهای مهم و البته زمان‌بر هستند. اما راهکارهای دیگری نیز وجود دارد که برای مدیریت در زمان کمتر به کار گرفته می‌شوند:

• آموزش به شهروندان برای استفاده صحیح از آب

با تبلیغات مکرر دولت مردان می‌توانند نحوه استحمام، شستشوی ظرف، دستشویی رفتن، مسواک زدن، وضو گرفتن، آب خنک از شیر خوردن، رخت شستن، آبیاری گیاهان و ... را به شهروندان آموزش دهند و همچنین آنها را نسبت به تعویض و تعمیر لوله‌ها و شیرآلات فرسوده و خراب آگاه نمایند.

• افزایش قیمت آب

بسیاری از دولتمردان برای اینکه شهروندان در مصرف آب محتاط‌تر باشند تعرفه‌های آب را افزایش داده تا از میزان مصرف و هدر رفت آن جلوگیری نمایند.

• قدغن کردن استفاده از آب در بیرون از خانه

برایاینکه مصرف آب کاهش پیدا کرده و از ذخایر آن کاسته نشود، استفاده آب در بیرون از خانه محدود گردد. برای مثال شستن ماشین، پر کردن استخر، آبیاری باغچه و ... محدود و قدغن می‌گردد.

• اصلاح روش‌ آبیاری

از آنجاییکه بیشتر آب مصرفی در روند آبیاری کشاورزی صرف شده و به هدر می‌رود، کشاورزان باید سیستم آبیاری خود را بهبود بخشند.

• احیای چاه و قنات‌ها

پروژه‌های جدی برای یافتن و احیای دوباره چاه‌های آب و قنات‌ها می‌بایست در دستور کار قرار گیرد.

• افزایش تصاعدی مالیات بر آب

بااین ترفند هر چه مصرف آب بیشتر شود، مالیات تعلق گرفته بر آن به ترتیب تصاعدی افزایش خواهد یافت. به این ترتیب شهروندان بیشتر مراعات کرده و آب کمتری مصرف می‌نمایند.

• یاری داوطلبانه شهروندان

درصورتی که مردم با عواقب و فجایع کمبود آب آشنا باشند خود به صورت داوطلبانه تلاش می‌کنند از مصرف آبشان کاسته و دوره بحران را سپری نمایند


برچسب‌ها: مجموعه مقالات

[ سه شنبه بیست و پنجم 3 1395 ] [ 21:4 ] [ رسول گلی زاده ]

[ (0) نظر]

افزایش جمعیت و وقایعی مستمر نظیر بیابان‌زایی، آلودگی محیط زیست، و تغییرات آب و هوایی به ما می‌گوید که چنانچه فکری برای مدیریت آب نکنیم در آینده با گرفتاری‌های شدید مواجه خواهیم بود.فائو (سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد) پیش‌بینی کرده است که تا سال 2025 دو سوم جمعیت دنیا گرفتار کمبود آب خواهد شد و قحطی، بیماری و جنگ بر سر آب را از پیامدهای این کمبود برشمرده است.آب دریاچه‌ها و رودخانه‌هایی که در نقاط مشترک مرزی واقع شده در موارد زیادی سبب شده است تا مناقشات و حتی جنگ‌هایی بین دولت‌ها در بگیرد. از معروف‌ترین مصداق‌های این گونه جنگ‌ها ستیزه جاری میان اسرائیل، سوریه، و فلسطین بر سر رودخانه اردن است.در آسیای جنوبی، دو کشور همسایه هند و پاکستان همواره بر سر آب رودخانه سند و در آفریقا مصر، اتیوپی، و سودان بر سر استفاده از حوزه آبی رودخانه نیل دچار اختلافاتی بوده و هستند که بارها آنها را به آستانه جنگ رسانده است.در کشورهای یاد شده کمبود آب موجب شده تا فکر وارد کردن مواد غذایی قوت بگیرد، زیرا تولید داخلی غذا کفاف تقاضا را نمی‌دهد.مطابق پژوهش پردامنه «آرون والف» در دانشگاه دولتی «آرگون» آمریکا از 2500 سال پیش از میلاد مسیح تا به امروز، جنگی در تاریخ ثبت نشده که علت بروز آن موضوع آب بوده باشد، اما تردیدی نیست که برسر آب، کشمکش‌های مرزی زیاد و اختلافات متعدد بین دولت‌ها به وقوع پیوسته است نمونه‌ای از این کشمکش‌های مرزی در دوره معاصر منازعه مرزی موریتانی و مالی بود که در سال 1999 بر سر حوزه آبی رود سنگال به وقوع پیوست و به قیمت جان 13 نفر تمام شد.اما کمبود آب فقط روابط بین دولت‌ها را تیره نمی‌کند و در مواردی به اختلافات داخلی و محلی نیز منجر می‌شود. در همان سال 1999آشوب‌های خشونت‌باری در «کوچابامبا»ی بولیوی پس از آن به وقوع پیوست که اعلام شد شبکه آب‌رسانی به بخش خصوصی واگذار شده است.قاره اروپا از گرفتار شدن به چنین دشواری‌هایی که بر اثر مضیقه آب پیش می‌آید، برکنار بوده است. تنها مورد قابل ذکر در همسایگی اروپا طرح عظیم آناتولی بود که دولت ترکیه از دهه 1980 دست به کار آن شد.در این طرح 22 سد ساخته می‌شد و 19 نیروگاه برق آبی به علاوه برنامه بزرگ آبیاری در حوزه دجله و فرات به اجرا در می‌آمد.آغاز این طرح عظیم، بگو مگوهایی را در دو کشور سوریه و عراق برانگیخت. این هر دو در جنوب ترکیه قرار دارند و با کمبود آب دست و پنجه نرم می‌کنند. ساخت سدها هر دو همسایه پایین‌دستی را کم‌آب‌تر می‌کرد. ترکیه از بابت موقعیت جغرافیایی بالادستی در این حوزه آبی، منافع زیادی می‌برد و بر همین اساس به این سرمایه‌گذاری عظیم دست یازید.


برچسب‌ها: بحران آب در جهان

[ يکشنبه بیست و سوم 3 1395 ] [ 14:4 ] [ رسول گلی زاده ]

[ (0) نظر]

X