آب،آباداني

آب،آباداني (( وَ جَعَلنا مِن الماءَ كُلُّ شَي ء حَيّ و ما زندگاني هر چيزي را از آب قرار داديم (سوره انبياء آيه 30) .))

معروف است که ایران کشورِ کم آبی است، اما اگر با عقل و تدبیر و روحیه خستگی ناپذیر پیش برویم، می شود از همین آب موجود استفاده کرد، آب ها را که هرز می رود، مهار کنیم، آب ها را درست مصرف کنیم، در مصرف آب اسراف نکنیم و با کار علمی و مدبرانه به استفاده بهینه از این نعمت الهی استفاده کنیم.

  مصرف صحیح”   امری اساسی در روند پیشرفت و عدالت است چرا که بیماری اسراف ، از لحاظ اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی ، آسیب ها و مشکلات گوناگونی بوجود آورده و آینده کشور را تهدید می کند.


برچسب‌ها: بحران آب در ایرن

[ سه شنبه سی یکم 1 1395 ] [ 0:42 ] [ رسول گلی زاده ]

[ (0) نظر]

 

انسان از گذشته های دور با آب پیوندری مستحکم دارد. منابع آب در شکل گیری اکثر تمدن ها دارای نقش مهم و حیاتی است به گونه ای که بخشی از آئین ها و مراسم ملل مختلف درباره این مایع مهم و حیاتی می باشد . اهمیت آب نزد مللی که در نقاط کم آب جهان زندگی می کرده اند و می کنند بسیار بیش از سایر ملل است . یهودیان نیز که خاستگاه آنها در زمره نقاط کم آب جهان قرار می گیرد برای آب ارزش ویژه ای قائل هستند . اولین نوشته مکتوبی که از ساخت مخازن آب و نگهداری آن موجود می باشد احتمالاً همان است که در کتاب مقدس ذکر شده و مربوط به حضرت سلیمان است . این نوشته به ساخت یک دریاچه مصنوعی و حوضهای برنجین برای نگهداری آب اشاره می دارد. (کتاب اول پادشاهان باب هفتم آیات 23 تا 46) در قسمتی از نمازهای سه گانه یهودیان (شحریت – مینحا- عرویت) خداوند به خاطر وزش باد و نزول باران به موقع در زمستان و شبنم در بهار ستایش می گردد . در شمع اسرائیل (שמע ישראל) که از مهمترین بخشهای نماز یهودیان می باشد لطف و مرحمت خداوند با نزول باران به موقع و خشم و قهر وی با خشکسالی و بسته شدن درهای آسمان تجلی می یابد. حجم آب موجود در جهان چه مقدار است؟ این میزان 2/1 میلیارد کیلومتر مکعب برآورد می شود که می توان آن را به شکل لایه مایعی به عمق 2650 متر فرض کرد که به طور یکسان سرتاسر زمین را احاطه کرده است. از این مقدار آب 98% آن در اقیانوس ها و دریارها قرار دارد که شور است و قسمت اعظم آب شیرین زمین در کلاهکهای یخی قطبی ذخیره شده است . تنها کمتر از 1% آن به صورت منابع آبی ، در دسترس انسان قرار دارد که برای کشاورزی و شرب قابل مصرف است. به طرف شیرآب می رویم، آن را باز می کنیم و تا از آن استفاده کنیم، اما در عین حال مقدار زیادی آب بهداشتی و تصفیه شده را، راهی فاضلاب کرده ایم . شاید اگر مثل برخی از زنان ساکن آفریقا روزی 6 ساعت از وقت خود را صرف آوردن آب می کردیم ، بیشتر قدر این مایع حیاتی را می دانستیم.


برچسب‌ها: بحران آب در ایرن

[ يکشنبه هشتم 1 1395 ] [ 21:23 ] [ رسول گلی زاده ]

[ (0) نظر]

منظور از آب های سطحی، تمامی آب های شیرینی است که در رودخانه های بزرگ و کوچک دایمی و فصلی در جریان اند یا در دریاچه های آب شیرین ذخیره شده اند. با توجه به کمبود باران، آشکار است که منابع آب سطحی کشور نباید در سطح مطلوبی باشد. «عمده رودخانه دایمی کشور در دامنه های غرب زاگرس و شمال البرز جاری هستند که در مقایسه با رودهای بزرگ جهان مانند آمازون، نیل و غیره رودهای کوچکی به شمار می آیند. پر آب ترین رودخانه کشور، کارون است که آبدهی متوسط آن حدود دو هزارم رودخانه آمازون است. اغلب رودخانه های نواحی مرکزی هم رودخانه های کوچک فصلی هستند که تنها پس از بارندگی دارای آب هستند».1 که متأسفانه بخش اعظم آب های آن ها به دلیل مهار نشدن با به دریاچه های داخلی می ریزند یا در نمک زارها فرو می روند. بی گمان، این موضوع، لزوم بیش تر مهار آب های سطحی و سیلاب ها را نشان
می دهد تا از اتلاف آب هایی که مصرف نمی شوند جلوگیری شود.

برچسب‌ها: بحران آب در ایرن

[ سه شنبه هشتم 10 1394 ] [ 2:10 ] [ رسول گلی زاده ]

[ (0) نظر]

نگرانی دولتمردان از وضعیت آبی کشور که این‌روزها به‌عنوان آژیر قرمز کم‌آبی از آن یاد می‌شود در آمارها کاملا محسوس است.
براساس آمارهای وزارت نیرو از ابتدای سال تاکنون حدود 32میلیاردمترمکعب آب وارد مخازن کل کشور شده که ایرانی‌ها تاکنون حدود 30میلیاردمترمکعب آن را مصرف کرده‌اند تا جایی که تحلیل‌ها از اتمام آب کشور تا چندروز آینده خبر می‌دهند. براساس اظهارات وزیر نیرو، هرنفر در تهران حدود 325لیتر آب در روز مصرف می‌کند. به‌گفته چیت‌چیان این رقم در کل کشور کمتر از 200 لیتر است. براین اساس در صورت درنظرگرفتن میانگین مصرف 250لیتر به‌ازای هر نفر در کشور و احتساب 75میلیون‌نفر جمعیت کشور روزانه بیش از 18میلیاردلیتر آب در کشور مصرف می‌شود.  این رقم معادل 18میلیون‌مترمکعب آب است. براین اساس دومیلیارد و900میلیون‌مترمکعب آب برای کشور باقی مانده است. بنابراین در خوشبینانه‌ترین حالت 161روز دیگر ذخیره آبی کشور به پایان می‌رسد. به نظر می‌رسد سه‌ماهه زمستان امسال در صورت آنکه در پاییز روند بارندگی همانند گذشته باشد آبی برای کشور باقی نمی‌ماند که این امر مستلزم جیره‌بندی جدی آبی در سراسر کشور خواهد بود و تمام شهرهای کشور با مشکل بی‌آبی جدی مواجه می‌شوند. این درحالی است که با وجود هشدارهای مکرر مسوولان درخصوص کم‌آبی و بحران ایجادشده، صرفه‌جویی لازم از سوی مردم صورت نگرفته گرچه 90درصد آب کشور در بخش کشاورزی مصرف می‌شود و باید هرچه زودتر برای این بخش فکری جدی کرد.  در این میان تهرانی‌ها بیشترین مصرف آب کشور را به خود اختصاص داده‌اند در حالی‌که بحران بی‌آبی تهران از مرز هشدار نیز عبور کرده، چراکه آمارها نشان می‌دهد ورودی آب به سد لار در سال آبی جاری 299میلیون‌مترمکعب بوده در حالی‌که این رقم در سال گذشته 302میلیون‌مترمکعب اعلام شده بود. سد طالقان نیز وضعیتی مشابه سد لار دارد، به‌نحوی که ورودی سال آبی جاری این سد 256میلیون‌مترمکعب اعلام شده که در مقایسه با ورودی سال آبی گذشته که حدود 294میلیون‌مترمکعب بوده 13درصد کاهش داشته است.  سد کرج هم وضعیت مناسبی از لحاظ ذخیره آبی ندارد چراکه در سال آبی جاری 248میلیون‌مترمکعب آب در این سد ذخیره شده در حالی‌که در سال گذشته آبی این رقم 320‌میلیون‌مترمکعب بوده که کاهش 22درصدی را نشان می‌دهد. این درحالی است که پیش از این مسوولان وزارت نیرو هشدار داده بودند اراک، اصفهان، شیراز، قزوین، قم، کرج، کرمان، مشهد، همدان و یزد شهرهایی هستند که در تنش آبی قرار دارند. اما به نظر می‌رسد عدم صرفه‌جویی لازم در مصرف آب، احتمال بی‌آبی در کل کشور را تقویت کرده است.  پیش از این مسوولان دولت خواستار تنها 10درصد صرفه‌جویی از سوی مردم شده بودند.  آمارها نشان می‌دهد در حال حاضر با 38مترمکعب در ثانیه با کمبود آب مواجه هستیم که چنانچه 10درصد در مصارف مشترکان صرفه‌جویی شود، می‌توانیم بحران بی‌آبی در سه‌ماهه زمستان را مدیریت کنیم. پیش از این تاکید می‌شد در شرایط کنونی 37میلیون‌نفر از جمعیت کشور در معرض تنش آبی قرار دارند که این میزان 50درصد جمعیت کشور را شامل می‌شود.  همچنین شمار شهرهای در معرض تنش آبی در کشور 517 شهر اعلام شده است. مصارف و منابع قابل تامین در این شهرها در نقطه سربه‌سر قرار دارد، درحالی‌که باید 25درصد ضریب اطمینان وجود داشته باشد.  براساس این گزارش، در حال حاضر شمار مشترکان آب کشور 19میلیون فقره شامل پنج‌میلیون مشترک روستایی و 14میلیون مشترک آب شهری است.

برچسب‌ها: بحران آب در ایرن

[ يکشنبه بیست و دوم 9 1394 ] [ 12:5 ] [ رسول گلی زاده ]

[ (0) نظر]

X