آب،آباداني

آب،آباداني (( وَ جَعَلنا مِن الماءَ كُلُّ شَي ء حَيّ و ما زندگاني هر چيزي را از آب قرار داديم (سوره انبياء آيه 30) .))

ذخایر آب 12 استان، در 50 سال آینده به پایان خواهد رسید/امنیت غذایی در خطر است/هزینه هولناک تخریب محیط زیست

موسسه «صلح آمریکا» نوشت: در حال حاضر خطری که از جانب بحران قریب‌الوقوع زیست‌محیطی ایران احساس می‌شود، به مراتب بیش از خطر دشمنان خارجی و منازعات سیاسی داخلی است.


به گزارش سرویس بین الملل سایت خبری تیک Tik.ir، طبق گزارش «سازمان جنگل‌ها، مراتع، و آبخیزداری ایران» که در اواسط سال 2013 منتشر شده بود، بیش از دو سوم خاک ایران -در حدود 118 میلیون هکتار- به سرعت در حال تبدیل شدن به بیابان است.


برچسب‌ها:

[ سه شنبه هشتم 4 1395 ] [ 15:12 ] [ رسول گلی زاده ]

[ (0) نظر]

گاهی به سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری، شرایط بحرانی منابع آب کشور و کمبود شدید آگاهی و حساسیت عمومی نسبت به شرایط بحرانی منابع آب، ضرورت بهبود فرهنگ عمومی در جهت کاهش مصرف منابع آب را بیش از پیش روشن می سازد.

در جهان امروز، آب مهمترین عامل توسعه است و نقش به سزایی در توسعه اقتصادی، اجتماعی، صنعتی و سیاسی کشورها ایفا می نماید. بخش کشاورزی به عنوان بزرگترین فعالیت اقتصادی به خصوص در کشورهای جهان سوم، سهم بزرگی از مصرف منابع آب کشورها را به خود اختصاص می دهد.

مقام معظم رهبری در بند 8 سیاست های ابلاغی اصلاح الگوی مصرف،صراحتا به ضرورت ارتقاء بهره وری  مصرف آب به خصوص در بخش کشاورزی به عنوان بزرگ ترین مصرف کننده آب در کشور تاکید می فرمایند. در بند 4 این ابلاغیه نیز به لزوم آموزش روش های بهینه مصرف در کلیه پایه های آموزش عمومی اشاره می شود.

نظر به سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری، طرح هایی با هدف آگاهی بخشی، حساس سازی و ارائه راهکار در زمینه  ارتقاء فرهنگ عمومی در مصرف صحیح منابع آب کشور تعریف و اجرا می گردد

بند 4- آموزش اصول و روش‌های بهینه‌سازی مصرف در کلیه پایه‌های آموزش عمومی و آموزش‌های تخصصی دانشگاهی.

بند 8- ارتقاء بهره‌وری و نهادینه شدن مصرف بهینه آب در تمام بخش‌ها به ویژه بخش کشاورزی در چارچوب سیاست‌های زیر:

- طراحی، تدوین و اجرای سند ملی الگوی مصرف آب در بخش ‌های مختلف و به ‌هنگام‌سازی آن.

- اعمال سیاست‌های تشویقی و حمایتی از طرح‌های بهینه ‌سازی استحصال، نگهداری و مصرف آب.

- تدوین و اعمال استانداردها و ضوابط لازم برای کاهش ضایعات آب، پایش کیفیت منابع آب و جلوگیری از آلودگی آب ها.

- اصلاح الگوی کشت و اعمال شیوه ‌های آبیاری کارآمدتر، ایجاد سامانه ‌های بهینه تأمین و توزیع آب شرب و بهینه ‌سازی تخصیص و مصرف آب در بخش تولید براساس ارزش راهبردی و اقتصادی بیشتر.

- برنامه ‌ریزی برای استفاده مجدد و باز چرخانی آب.

- تدوین و اجرای برنامه‌های عملیاتی مناسب برای ایجاد تعادل بین منابع ومصارف آب بویژه در سفره‌ های زیرزمینی دارای تراز منفی و اعمال مدیریت خشکسالی و سیل، سازگار با شرایط اقلیمی


برچسب‌ها:

[ پنج شنبه نوزدهم 1 1395 ] [ 12:26 ] [ رسول گلی زاده ]

[ (0) نظر]

حمد وسپاس مخصوص خداوندی است که تنها خود شایسته حمد خود است ، خداوندی که ابلاغ کرد بر ما حمد را تا هم نوا با اب حمدش کنیم .

آمدیم بمانیم وماندیم ،‌آب را دو سرچشمه بود که رسیدم یکسرش به تشنگی لبهای حسین  (ع)وسر دیگرش به غمزه اب نخوردن  عباس(ع) .آمدیمبر حکم قران، ماندیم بر حلاوت کتاب یار، یا علی را که گفتیم صف به صف در مکتب قران بودیم، قران معلم ما شد واولین درسش آب بود، ندانستیم از چه رو بر آب امدیم .ندانستیم که آمدنمان همراه شدن با کاروان حسین(ع) بود و هم دردی با زینت پدر .گفت زینب(س) از چه رو با آب آمدید عرض کردیم به مهر مهربان مادرت در یک دست آب داریم ودر دست دیگر قران، بانو خندید وخیام حرم را نشانمان داد . وقتی به خیام رسیدیم هر دو سرچشمه آب بودند آب از دست ما گذشت وبه پاهای عباس(ع) رسید .

قران که به دست گرفتیم وحکم کردیم، صداقت فرض راهمان شد مگر می شود قران به دست داشت وصادق نبود ؟جمع گشتیم تا از علم قران به نورش رسیم واز نور به حرکت واز دست ساقی کوثر اب نوشیم وعرض حال بر زهرای اطهر(س) بریم .راستی می دانید وقت ظهور حضرت گاه رسیدن به حضورش چه در دست داریم ؟اول مردی که راه بر اما م بست حربن یزید ریاحی بود ، روز عاشورا  بهنزد مولایش رسید عرض کرد یا به این قران ببخش یا به این شمشیر بکش ...گفتمقران به دست سر به زیر می آوریم و بر فرزند فاطمه(س) عرضه می کنیم یا بر قرانی که به دست داریم بپذیر یا ...و ما قران داریم، برای حضرتش می گوئیم از ماء معین(قُلْ أَرَأَیْتُمْ إِنْ أَصْبَحَ مَاؤُکُمْ غَوْراً فَمَن یَأْتِیکُم بِمَاء مَّعِینٍ (30)) ،به حکم پروردگار آبی چهره از ما مخفی کرد که سالیان سال در حسرت دیدارش برآسمانها نظر افکندیم وبر دل زمین زار زدیم به آب که رسیدیم عطشمان بیشتر شد عاشورا به عاشورا به دست اب اوردیم تا زخم علی(ع) درمان کنیم وعطش زینب (س) که به خدا ما جز وصل دوست بهانه ایی نداشتیم ، نمی دانم کدام ما سخن میگوید یکی از جانب جمع بر می خیزد رو به حضرتش می کند و به بقیه اشاره می کند ، یا مولا ما را که می بینی به نیاز آمدیم ،دور خورشید قران جمع شدیم از دل اب بر کشتی نجات بودنتان مهر زدیم ،از عذاب اب گذشتیم وبه اب بهشت رسیدیم، از دوازد ه چشمه به معصومیت چهاردهم نظر کردیم، حال این عریضه ما واین نظر شما ...و مولا به عزت قران ما را می پذیرد ...و مگر نه این است کهنیت همه ما همین است ...وچگونه ننویسیم ؟

مگر هم رکابی با مولا را آرزو نداریم ؟مگر جام شراب کوثر از علی طلب نداریم ؟

مگر نگاه از شرافت هستی،مظهر نگاه پاک آب ،فاطمه (س) نیاز نداریم ؟سرچشمه به آب علم قرآن در انتظار صداقت ما است ...اندک اندک جمع مستان می رسند.

 نمی دانم سخن گوی ما در حضور حضرت کیست .طالب نگاهیم و در طلب آب ...

امروز عاشورا است،شور شوق آب که در پای عباس(ع) به سجده افتاد ...

آب عزت گرفت از عظمت عباس(ع)

 وعباس(ع) به افلاک رسید از اخوت حسین (ع)

 حسین(ع) در نگاه زینب(س) به ملکوت رفت

 وزینب(س) از سجده سجاد(ع) به افلاک ...


برچسب‌ها:

[ پنج شنبه نوزدهم 1 1395 ] [ 12:23 ] [ رسول گلی زاده ]

[ (0) نظر]

قائم مقام محترم ستاد توسعه فناوری آب و خشکسالی معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری از بکارگیری تکنیک ها و فناوریهای روز برای رفع معضل کم آبی و خشکسالی خبر داد : خشکسالی روی تولیدات گیاهی، به‌ویژه دیم و تولیدات باغی تاثیر منفی دارد و باعث کاهش درآمد روستائیان می شود و اراضی، بایر می‌مانند و سرمایه ها هدر می رود؛ از این رو برای جلوگیری از این وضعیت باید ابزارهای فناوری را برای مواجهه با خشکسالی به کار بندیم.

امکان افزایش تا 500 برابر حجم هیدروژل(سوپرجاذب آب) با جذب آب وجود دارد و کافی است چند گرم آن در یک لیتر آب حل شده و پای درخت ریخته شود؛ این محصول کمک می‌کند که رطوبت بیشتری در کنار درخت باقی بماند و جلوی خشکی درخت را در هر فصلی از سال می گیرد. زمانی که هیدروژل با خاک مخلوط شود به دلیل افزایش قدرت جذب آب در خاک، می تواند نگهداری آب را بیشتر کند و تعداد دفعات آبیاری کمتر می شود که این موضوع خاک و درخت و پوشش گیاهی را در برابر خشکی مقاوم می کند و در نهایت صرفه جویی در آب را به همراه خواهد داشت. نمونه‌های خارجی هیدروژل کیلویی حدود 50 هزار تومان اعلام می شود اما نمونه داخلی آن حدود 20 هزارتومان خواهد بود که البته هم اکنون تولید محدود و قیمت برای مصرف‌کننده بالا است و در صورت تولید انبوه قیمتها بسیار منطقی خواهد بود.

منبع : خبرگزاری مهر


برچسب‌ها:

[ شنبه پانزدهم 12 1394 ] [ 21:24 ] [ رسول گلی زاده ]

[ (0) نظر]

رییس پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران، جناب آقای بهزاد قره یاضی: 

کاهش مصرف آب و افزایش عملکرد از جمله مزیت های این نوع برنج اصلاح شده (رنج تراریخته ) می باشد. این نوع برنج در مقابل آفات، کم آبی مقاوم بوده و کشت آن مانند گندم آبی انجام خواهد شد. کاشت برنج در شرایط فعلی نیاز به آب فراوان دارد و با روش غرقابی انجام می شود. با تولید این محصول (اصلاح شده) در صدد هستیم تا نحوه کاشت برنج را تغییر داده و این کار با کمترین مقدار مصرف آب انجام گیرد تا از هدرفت آب جلوگیری شود.

ما می توانیم محصولات کشاورزی تراریخته را طوری اصلاح کنیم تا عملکرد تولید بیشتری نسبت به مشابه غیر تراریخته خود داشته باشد. برنج تراریخته با نیاز آبی کم در بازار جهانی وجود نداشته و ما به دنبال تولید آن هستیم. گیاهان تراریخته از جمله برنج تراریخته فاقد بقایای سموم کشاورزی هستند. گیاهان تراریخته گیاهانی هستند که محققان با تغییر ژنتیکی و با هدف سالم بودن و ارتقا ء کیفیت محصولات کشاورزی در مسیر تولید قرار می دهند. محققان ایرانی نیز با تولید برنج تراریخته در صدد هستند با مصرف آب کمتر نوع بهتری برنج تولید و در اختیار مصرف کنندگان قرار دهند.

منبع :  خبرگزاری ایرنا


برچسب‌ها:

[ پنج شنبه سیزدهم 12 1394 ] [ 3:34 ] [ رسول گلی زاده ]

[ (0) نظر]

کارشناسان هشدار داده اند که ممکن است وضعیت کم آبی و خشکسالی در ایران طی سال های آینده به بدترین حد ممکن برسد.

فناوری ناکارآمد در حوزه کشاورزی، یارانه های سنگین دولت بر حوزه آب و فقدان برنامه ریزی بلند مدت از جمله علل اصلی بحران کم آبی و خشکسالی در ایران هستند که "واشنگتن پست" آن ها را برشمرده است. روایت تصویری این روزنامه امریکایی از وجود این بحران در ایران نشان از جدی بودن این موضوع در فصل گرم تابستان است.

 روزنامه "واشنگتن پست" با انتشار گزارشی به همراه نقشه بین المللی میزان مصرف آب در کشورهای مختلف جهان به بحران کم آبی و میزان مصرف بالای آب در ایران اشاره کرده و در این باره می نویسد:"همزمان با آغاز فصل گرم تابستان شهرهای مختلف ایران برای جیره بندی آب به منظور جلوگیری از هدر رفتن منابع آبی و مواجه شدن آن کشور با بحران شدید کم آبی برنامه ریزی کرده اند. با این حال، کارشناسان هشدار داده اند که ممکن است وضعیت کم آبی و خشکسالی در ایران طی سال های آینده به بدترین حد ممکن برسد. تصویر ذیل میزان مصرف آب در کشورهای مختلف جهان را نشان می دهد که ایران از این نظر در بالاترین حد ممکن قرار دارد.


گزارش "واشنگتن پست" در حالی منتشر شده که یکی از مدیران شرکت آب ایران از جیره بندی آب در چند شهر بزرگ خبر داده است. "شاهین پاک روح" معاون هماهنگی و پشتیبانی شرکت آب و فاضلاب به خبرنگاران گفته که آب در 12 کلان شهر ایران جیره بندی می شود. در حال حاضر به گفته این مقام شرکت آب و فاضلاب ایران جیره بندی آب در کرج و چند شهر دیگر آغاز شده است. در کنار کرج، شهرهای تهران، همدان، اهواز، مشهد و اصفهان هم از شهرهایی هستند که در ادامه بحران کمبود آب قرار است طرح جیره بندی در آن ها اجرا شود.

 ایران با بحرانی جدی در زمینه منابع آبی مصرفی خود مواجه است. این بزرگترین تهدید برای محیط زیست ایران است. شبکه خبری دولتی "چین" در ادامه گزارش خود علت اصلی کم آبی در ایران را "مدیریت نادرست" و "فقدان برنامه ریزی" خوانده بود. شبکه خبی دولتی چین در ادامه اشاره کرده که بیش از 50 درصد از منابع آبی مورد نیاز ایران از طریق منابع زیرزمینی تامین می شوند و در ایران سالانه بیش از چهار میلیارد متر مکعب آب مصرف می شود. منابع آب زیرزمینی ایران در طول 10 سال گذشته به میزان دو برابر کاهش یافته است و از 92 میلیارد متر مکعب به 48 میلیارد متر مکعب کاهش یافته است.

منبع: پایگاه خبری تحلیلی تدبیر


برچسب‌ها:

[ دوشنبه پنجم 11 1394 ] [ 10:45 ] [ رسول گلی زاده ]

[ (0) نظر]

تجارت آب مجازی؛

راهکاری برای حفظ منابع آب در کشورهای کم آب

 از سال 2002 میلادی تاکنون برنامه‌ریزان حوزه آب در کشورهای گوناگون ، آب مجازی و تجارت آن را ضروری دانسته و آن را جزء ارکان تصمیم‌گیری‌های خود قرار داده‌اند. با توجه به این­که صادرات آب به کشورهای خشک و کم‌آب به دلیل مشکلات مالی ناشی از حجم و وزن بسیار زیاد این کالا مشکلات و معضلات فراوانی به همراه دارد، به این دلیل منطقی‌تر و مقرون‌ به ‌صرفه‌تر آن است که این کشورها، آب مورد نیاز خود را به صورت آب مجازی وارد نمایند. از این­رو  با واردات مواد غذائی ، بخشی از آبی را که برای تولید داخلی محصولات نیاز است را برای استفاده در سایر مصارف حیاتی تر حفظ می کنند.در حال حاضر از 5 هزار میلیارد متر مکعب آبی که در بخش کشاورزی صرف تولید محصول می‌شود. و 1 هزار میلیارد مترمکعب آن (معادل20درصد) بین کشورهای مختلف جابجا می‌شود (صادرات و واردات) که همان تجارت آب مجازی محسوب می‌گردد.
 
  بر طبق محاسبات صورت گرفته در سال 2005، مبادلات جهانی آب مجازی به صورت محصولات کشاورزی در فاصله زمانی (1997-2001) سالانه به طور میانگین 352 میلیارد مترمکعب در مصارف جهانی، آب صرفه جویی در پی داشته است.
 
کشورهای وارد کننده و صادر کننده آب مجازی
 کشور مصر، در سال 1995 با واردات 5/7 میلیون تن انواع غلات، حدود 9/9 کیلو متر مکعب آب مورد نیاز برای تولید این مقدار غلات، در داخل کشور را ذخیره نموده است. همچنین کشور ژاپن، در همان سال با واردات 27 میلیون تن غلات ، بیش از 37 کیلومتر مکعب از منابع آب داخلی خود را حفظ کرده است.

کشورهای آمریکا، کانادا، استرالیا، آرژانتین و تایلند از بزرگترین صادرکنندگان و کشورهای ژاپن، سریلانکا و ایتالیا از عمده‌ترین واردکنندگان آب مجازی بشمار می‌آیند.

تجارت آب مجازی در ایران
در ایران نیز به دلیل توزیع نامناسب بارندگی، نقش قابل ملاحظه بخش کشاورزی در اقتصاد کشور، بهره‌وری پایین در مصرف آب و ضایعات بالای محصولات کشاورزی از مرحله تولید تا مصرف، استفاده کارآمد از مفهوم آب مجازی می‌‌تواند تاثیر قابل ملاحظه‌ای در بهبود وضعیت موجود داشته باشد. در حال حاضر در کشور ما، به طور متوسط سالانه بیش از 6 میلیارد مترمکعب آب مجازی وارد، و حدود یک میلیارد متر مکعب آب مجازی صادر می‌نماید.

برچسب‌ها:

[ جمعه هجدهم 10 1394 ] [ 0:13 ] [ رسول گلی زاده ]

[ (0) نظر]

X