آب،آباداني

آب،آباداني (( وَ جَعَلنا مِن الماءَ كُلُّ شَي ء حَيّ و ما زندگاني هر چيزي را از آب قرار داديم (سوره انبياء آيه 30) .))

طبق قانون استفده از منابع آب زیرزمینی، حفر هر نوع چاه، قنات و یا توسعه‌ی چشمه باید با اجازه و موافقت وزارت نیرو باشد. وزارت نیرو با توجه به خصوصیات زمی‌شناسی و وضعیت سفره‌ی آب زیرزمینی منطقه، نسبت به صدور پروانه حفر و بهره‌برداری از چاه، اقدام می‌نماید. پس اگر چاهی بدون اخذ مجوز حفر شود، غیر قانونی است.

از طرفی با توجه به وضعیت منابع آب زیرزمینی منطقه، کارشناسان آب منطقه‌ای مشخص می‌کنند که از چاهی که دارای پروانه و مجوز است، چه‌مقدار آب در سال برداشت شود و اگر برداشت بیش از میزان مشخص شده باشد، برخلاف قانون بوده و سرپیچی از قانون تخلف می‌باشد.

* پیامدهای منفی برداشتغیر اصولی از منابع آب زیرزمینی:

1- تخلیه کامل منابع آب زیرزمینی در محل زندگی

2- خشک‌شدن چشمه‌ها، چاه‌ها و قنات‌ها

3- فرونشست زمین و ترک خوردن سطح آن

4- کمبود شدید آب شرب

5- مرگ و میر موجودات زنده و تخریب جدی محیط‌زیست

6- آلودگی منابع آب و خاک


برچسب‌ها: بحران آب کشاورزی

[ جمعه دهم 2 1395 ] [ 17:30 ] [ رسول گلی زاده ]

[ (0) نظر]


بخش کشاورزی با اختصاص بیش از 90 درصد از آب مصرفی کشور در هنگام خشکسالی بیشترین آسیب را خواهد دید. مدیریت درازمدت منابع آب نیازمند استفاده اقتصادی از آن است. سرمایه گذاری در منابع آب و خاک باید با توجه به شرایط اقلیمی و جغرافیایی کشور انجام گیرد. هر نوع توسعه کشاورزی و صنعتی که آسیب کمتری به منابع محدود آب و خاک وارد سازد و از تخریب جنگل ها و مراتع جلوگیری کند باید معمول گردد. کشت گیاهان مقاوم به شوری و خشکی و اهمیت به تحقیقات و پژوهش های همه جانبه در مورد آب و خاک باید در اولویت قرار گیرد. مبحث زراعت در مناطق خشک و عنوان خشکسالی به صورت دروس مستقل و با اهمیت باید در برنامه آموزشی دانشکده های کشاورزی وارد شود. با کاربردی نمودن مباحث تئوری باید اثرات تخریبی خشکسالی را کاهش داد و با اختصاص اعتبارات لازم، امکان اجرای طرح های اساسی زیربنایی آب و خاک را فراهم ساخت.

در بخش مدیریت مصرف آب تدوین معیارها و ضوابطی که آلودگی را به حداقل برساند و از تخلیه فاضلاب پالایش نشده به منابع آب جلوگیری کند، می تواند حجم آب جاری و قابل مصرف را چندین برابر افزایش دهد. هر متر مرکعب فاضلاب حدود 50 متر مکعب آب سالم را آلوده می کند، چنانچه از پساب پالایش شده فاضلاب ها در کشاورزی استفاده شود به دلیل سرشار بودن املاح آن، بازده محصولات کشاورزی افزایش می یابد. در حال حاضر حدود 66 درصد از حجم آب شیرین قابل استحصال کشور مورد استفاده قرار می گیرد. حفاظت ازاین مقدار آب باید مورد توجه ویژه قرار گیرد.

در بخش آموزش، آموزش همگانی استفاده از منابع آب باید سرلوحه کارها قرار گیرد. کودکان و نوجوانان باید به طبیعت و آب عشق بورزند. پرورش نسلی که توانائی دوراندیشی و تفکر درباره آینده آب، منابع طبیعی و محیط زیست را داشته باشد باید بطور جدی در دستورکار مسئولان آموزش کشور قرار گیرد.

در بخش مقابله مستقیم با خشکسالی چنانچه بپذیریم این موضوع یک پدیده ذاتی ناشی از اقلیم کشورمان است لازم است برای رویارویی با آن برنامه داشت و براساس این برنامه به اقدامات مناسب و آگاهانه متوسل شد. همانطوریکه قبلاً نیز ذکر شد کشاورزی بزرگترین عامل مصرف آب شیرین است. اساسی ترین اصول مدیریت منابع طبیعی برای مقابله با خشکسالی گذشته از کنترل جمعیت باید بر افزایش بازدهی استفاده از آب وتولید محصولات با ارزش تر استوار باشد.

کاهش سطح زیرکشت و انجام عملیات به زراعی، اصلاح روش های آبیاری، رعایت موازین زیست محیطی ، آبخوان داری، استفاده از پساب فاضلاب های خانگی در کشاورزی، جلوگیری از افزایش اراضی کم بازده حرکت به طرف غذاهای مصنوعی، پوشش آنهار و افزودن مواد آلی مورد نیاز گیاه، باروری ابرها و شیرین کردن آبهای شور از جمله اقدامات افزایش دهنده بازدهی آب به شمار می آیند.


برچسب‌ها: مجموعه مقالات - بحران آب کشاورزی

[ دوشنبه نهم 1 1395 ] [ 17:14 ] [ رسول گلی زاده ]

[ (0) نظر]

برنامه ریزی برای خشکسالی و مدیریت پیشگیری از وقایع ناشیاز آن بسیار مشکل است چون شدت و تکرار وقایع نامشخص است. آن چیزی که بیشترین مانع برای برنامه ریزی جهت جلوگیری از کمبود آب در مواقع خشکسالی است، تصادفی بودن آن است. این تغییرپذیری ذاتی که موجب واکنش به بحران و کمبود آب شده و تلاشها برای برطرف سازی آن بیشتر از برنامه ریزی برای مقابله با آن است، باید کاملاً از قبل پیش بینی و مهار شود. مردم تمایل دارند خشکسالی را یک بخش طبیعی از سیر آب و هوایی بدانند و معتقدند خشکسالیبالاخره برطرف می¬شود. در خشکسالی دو چیز کاملاً نامشخص باقی مانده است؛ یکی تکرار آن و دیگری سختی و شدت آن بنابراین برنامه¬ریزی جهت کاهش هزینه¬هایی ناشی از خشکسالی و نیز سختی و شدت آن لازم است. کمبود اطلاعات درباره هزینه خشکسالی دلیل دیگری برای این است که فقط مسائل حاشیه¬ایی در برنامه¬ریزی برای خشکسالی مدنظر قرار می¬گیرد.

برچسب‌ها: بحران آب کشاورزی
ادامه مطلب

[ يکشنبه هشتم 1 1395 ] [ 18:53 ] [ رسول گلی زاده ]

[ (0) نظر]

افزون بر اتلاف آب در بخش مصارف خانگی، سالانه بخش زیادی از آب های مصرفی در بخش کشاورزی به دلیل به کارگیری روش های سنتی آبیاری و همین طور ناآگاهی کشاورزان از اصول اساسی آبیاری به هدر می رود. برای نمونه، آب به طور معمول در نهرهایی منتقل می شود که موجب نفوذ آب به زمین یا تبخیر آن می شود. یا آبیاری بی موقع به هنگام ظهر سبب تبخیر زیاد می شود. همین طور غرقابی کردن زمین زراعی که باعث نفوذ آب بیش تری به اعماق زیاد زمین می شود. این موارد و موارد مشابه سبب شده که مصرف آب در بخش کشاورزی بسیار بیش تر از سطح جهانی شود. برای مثال، مقدار مصرف آب برای کشت هر هکتار صیفی جات در مقیاس جهانی 7000 تا 10500 متر مکعب و در کشور ما 17900 متر مکعب برآورد شده است. به همین جهت متوسط راندمان آبیاری در ایران رقمی حدود 32 تا 33 درصد برآورد شده است».1 به بیان دیگر، از هر 100 متر مکعب آبی که از رودخانه، چاه یا قنات برداشت می شود، تنها 32 تا 33 متر مکعب آن به مصرف واقعی می رسد و بقیه آن به شکل های مختلف تلف و از چرخه مصرف گیاهان خارج می شود.

برچسب‌ها: بحران آب کشاورزی

[ پنج شنبه هشتم 11 1394 ] [ 2:15 ] [ رسول گلی زاده ]

[ (0) نظر]

آب از دیرباز مهمترین عامل توسعه در جهان بوده است. انسان ها در دوران اولیه زندگی نزدیک رودخانهها و منابع آب تجمع می کردند و به فعالیت های کشاورزی می پرداختند. 97 درصد منابع آبی غیرقابل استفاده برای کشاورزی بوده و مقدار بسیارمحدودی از آن ها به طور مستقیم از سوی انسان مورداستفاده قرارگرفته است. افزون بر آن،کمی بیش از 76.1 درصد از آب های کره زمین به صورت رودخانه های یخی از دسترس خارج شده و آنچه تقریباً باقی مانده در عمق زمین ذخیره شده است. بهرهگیری از روش های نوین کشاورزی و استفاده بهینه از آب، عوامل حیاتی برای نیل به هدف تأمین غذای جمعیت درحال افزایش دنیا است. طبق برآوردها، در 30 سال آینده مردم جهان نیازمند 60 درصد غذای بیشتر خواهند بود. بخش قابل توجهی از این افزایش تولید، حاصل کشت متراکم (استفاده از زمین کمتر برای تولید بیشتر) که نیازمند آبیاری است، خواهند بود.

براساسآمار و اطلاعات منتشره، از کل اراضی 164 میلیون هکتاری کشور، درحال حاضر 18.8 میلیون هکتار در چرخه تولید محصولات کشاورزی قرار دارد. از این مقدار حدود 8 میلیون هکتار به صورت آبی و حدود 6.3 میلیون هکتار به صورت دیم و بقیه به صورت آیش آبی و دیم مورد بهره‌برداری قرار دارند. در ارتباط با منابع آب نیز از حدود 93 میلیارد مترمکعب منابع آب مصرفی کشور حدود 86 میلیارد مترمکعب به حساب مصارف کشاورزی منظور می‌گردد.


برچسب‌ها: بحران آب کشاورزی
ادامه مطلب

[ دوشنبه پنجم 11 1394 ] [ 6:6 ] [ رسول گلی زاده ]

[ (0) نظر]

X